Witam w mojej Dziupli!

Ten blog będzie o mnie. O tym co lubię, czym się zajmuję , o czym marzę. O rzeczywistości. O ludziach. O tym co mnie otacza.O moim hobby przede wszystkim.




Obserwują mnie

piątek, 7 października 2011

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Na wielu blogach czytałam zachwyty nad daniami ze szpinakiem. Ja do tej pory jakoś za nim nie przepadałam. Postanowiłam jednak dzisiaj wypróbować przepis na tartę. Wydawał mi się prosty i szybki. Oto efekt moich starań:
 Tak ją zrobiłam
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Ciasto:
-ok. 25 dag mąki,
-jajko
-żółtko
-15dag masła
Farsz
-35dag szpinaku
-20dag śmietany
-łyżka masła
-2 ząbki czosnku
-20 dag różnych serów pleśniowych
-5 dag żółtego sera
-2 jajka
-cebula
-pieprz, sól, gałka muszkatałowa

1. Mąkę mieszamy z jajkiem i żółtkiem i miękkim masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wykładamy na formę do tarty wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Szpinak myjemy i siekamy. Cebulę i czosnek smażymy na maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatałową. Dodajemy do szpinaku. Sery kroimy w plastry
3. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 st C. Wykładamy na nie farsz, układamy ser, pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego!

Ja dzięki takiej tarcie polubiłam szpinak. POLECAM :)

11 komentarzy:

  1. No to mi zrobiłaś dobrze kobieto. Uwielbiam szpinak a ta tarta od razu ślinotok u mnie wywołała. Kopiuję przepis i robię w niedzielę. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) Szpinak kojarzy mi się z zieloną papką podawaną pacjentom w szpitalu, fuuuuj! Ale ten Twój wygląda ładnie :) Jakich użyłaś serów pleśniowych? Bo ja tych z zieleniną na wierzchu nie trawię, ale za to brie mi smakuje. Na fotce to zielone to szpinak, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę mi przesłać kawałek mailem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to ja za Magdą:)proszę o kawałek...mailem:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, a więc to przepis dla mnie :-) Tez za szpinakiem nie przepadam, ale to pewnie pozostałość z dzieciństwa, gdzie wpajano nam, ze ta obrzydliwie wyglądająca zielona papka, ma w sobie dużo żelaza i TRZEBA ją jeść :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak? bleeee może kiedyś się przekonam, gdyż dość apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też szpinaku w postaci zielonej brei nie lubię, ale tu z czosnkiem i serkami- rewelacja! Polecam bo naprawdę pycha!
    użyłam serka camembert i żółtego pod nazwą królewski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja używam szpinak w wielu potrawach. po prostu go uwielbiamy - bo dobrze przyprawiony, jest rewelacyjny. mój mąż już zażądał tę tartę. Kopiuję zatem przepis i dam znać, jak mi wyszła ;0

    pozdrawiam, Jagodzianka.

    OdpowiedzUsuń
  9. A te jajka ze śmietaną się dodaje do szpinaku na patelnię i później to wszystko razem na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  10. ślinka cieknie, bo uwielbiam szpinak, ale niestety nienawidzę zagniatani i wałkowania - jak to pogodzić ? :)

    OdpowiedzUsuń