Pierniczki
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe przyprawy korzennej, 1 łyżka kakao
Na stolnicy wymieszać sypkie składniki
rozpuścić miód i masło w oddzielnym naczyniu
Do ciasta dodać jajo i miód z masłem
zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrabiać aż będzie gładkie
Wałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciastka foremką, piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st), na koniec polukrować i SMACZNEGO!!!
Wyglądają mocno smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm! Apetyczne!
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie czy zaraz po upieczeniu są twarde czy miękkie:)Ja robię piernik z 300 letniego przepisu,który wyrobiony stoi sobie w lodówce już ok miesiąca i postoi do świąt nie ruszany,a przed wigilią go upiekę i może stac upieczony znowu ok pół roku:)niestety nie da rady ustac bo jest tak pyszny:))
OdpowiedzUsuńKruszynko, jesteś nieoceniona! Gotowanie krok po kroku, to coś co taki ignorant kulinarny jak ja lubi najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki jak smoki!
Oooo dzięki Kruszynko.Ja w tym roku przymierzam się do zrobienia z dzieciakami pierniczków.Na pewno skorzystam z przepisu,bo nigdy jeszcze nie robiłam :P
OdpowiedzUsuńPatrzę na Twoje piernicznki i jem je oczami. Serdeczne podziękowania za przepis i naukę krok po kroku, bo to coś w sam raz dla mnie. Nie omieszkam wypróbowć Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko Petronelka
cieszę się, że przyda Wam się przepisik :) Ja też często korzystam z różnych porad krok po kroku, różnych kursów obrazkowych, więc pomyślałam, że też podzielę się z innymi :)
OdpowiedzUsuńBozenas- moje pierniczki wg. przepisu powinny być twarde i zmięknąć dopiero po dwóch dniach leżakowania w puszce, ale one są miękkie i pyszne od razu! A właściwie były.....pyszne :)
mniaaaaaaaaaaam
OdpowiedzUsuńKruszynko chyba skorzystam z przepisu bo pierniczki po prostu apetico mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nic nie zmaluję. Tak więc na święta zabieram się za pieczenie ciasteczek :)
Pozdrawiam serdelkowo.